Składniki:
tortille - mąka pszenna: 30 dag
sól: 1 łyżeczka
olej: 1 łyżeczka
woda: 150 ml farsz – filet z kurczaka: 2 sztuki
papryka: 3 sztuki(różne kolory)
pomidor: 1 sztuka
rzodkiewka: 2 sztuki
ogórek zielony: 1 sztuka
sałata lodowa: 1 sztuka
cebula: 1 sztuka
przyprawy: papryka słodka
tymianek
oregano
sól
pieprz
sos czosnkowy – jogurt naturalny: 8 łyżek
majonez: 4 łyżki
czosnek: 3 ząbki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku, tymiankiem i oregano. Można użyć także innego zestawu przypraw w zależności od upodobania. Mięso odstawić do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało w przyprawach. Po tym czasie rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy i piec kurczaka do uzyskania złotego koloru. Jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego, wymieszać z majonezem. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do sosu. Pojemnik z sosem przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z solą, olejem i wodą i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 4 części i rozwałkować placki na wielkość patelni. Upiec na suchej patelni teflonowej z obu stron. Pomidory, ogórek, rzodkiewki, papryki umyć i pokroić na plastry lub kostkę. Z papryki usunąć wcześniej gniazdo nasienne. Sałatę lodową umyć i porwać na kawałki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Na każdy placek tortilli nałożyć mięso, warzywa i polać sosem. Zawinąć dół tortilli i zwinąć w rulonik. Można podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Wszystkie przepisy