Składniki:
Biszkopt: 7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM: 1 kg sera homogenizowanego naturalnego -w wiadereczku
1/2 szkl cukru pudru
1 Śnieżkę
2 łyżeczki żelatyny
olejek rumowy
DODATKOWO: Kakao
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO:białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. KREM: Śnieżkę ubić w 3/4 szkl mleka.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem"dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. W 1/2 szkl letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać.Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu , wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wszystkie przepisy