Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
2 jaja
mąka pszenna
olej do smażenia
pieprz
sól
papryka słodka
papryka ostra
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ćwiartki kurczaka podzielić na 2 części, zdjąć skórę i wytrybować mięso od kości ostrym nożem. Otrzymane mięso doprawić solą, pieprzem i papryką (zestaw przypraw może być różny w zależności od upodobań). Przyprawione mięso należy pozostawić w lodówce na min. pół godziny żeby nabrało smaku (zalecam pozostawić przyprawione mięso na noc w lodówce). Kiedy mięso już przejdzie smakiem należy obtaczać je w rozrobionym jajku, następnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane części kurczaka należy zezłocić na patelni. Następnie zezłocone kawałki kurczaka należy piec na nasmarowanej olejem blasze w piekarniku nagrzanym do 150-170 stopni przez 30 minut.
Wszystkie przepisy