Składniki:
cebula - 2 szt
goździki - 15-20 szt
jałowiec - 6-8 ziarenek
listek laurowy - 2 szt
miód - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
sok jabłkowy - 200 ml
sól - 1 szczypta
szynka wędzona - 1,5-2 kg
ziele angielskie - 6-8 ziarenek,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Szynkę umieścić w garnku, zalać wodą. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz jałowiec i przyprawy korzenne. Lekko posolić, gotować na małym ogniu nie krócej niż 2 godz.(czas od wielkości szynki).Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, niech szynka powoli stygnie w wywarze. Miód lub cukier brązowy utrzeć ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, aby linie nacięć stworzyły kratkę. W miejsce krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną miksturą, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok.25 min., co jakiś czas przewracając.
Wszystkie przepisy