Składniki:
makaron świderki: 1 szklanka
cieciorka: 1 puszka
czerwona papryka: 1 sztuka
krojone pomidory: 1 puszka. czosnek: 2 ząbki
cebula: 1 sztuka
oliwa
przyprawy: sól
pieprz
bazylia
tymianek
chili
natka pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Zahartować pod strumieniem zimnej wody. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić na kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić, a następnie wsypać paprykę i usmażyć do miękkości, często mieszając. Cieciorkę z puszki odsączyć i dodać do papryki. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą. Wymieszać. Gotować pięć minut. Doprawić solą, pieprzem, wybranymi ziołami i szczyptą chili. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Natkę pietruszki posiekać i udekorować makaron przed podaniem. Cieciorka jest rośliną z rodziny bobowatych i posiada wiele wartości odżywczych, a ponadto jest smaczna.
Wszystkie przepisy