Składniki:
makaron tagliatelle zielony: 30 dag
jajka: 4 sztuki
śmietana 30%: 400 ml
wędzony boczek: 20 dag
czosnek: 3 ząbki
starty parmezan: 5 dag
przyprawy: sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Osoby o zdolnościach kulinarnych mogą pokusić się o samodzielne wykonaniu makaronu, choć jest to proces dość czasochłonny. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wędzony boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać śmietanę trzydziestoprocentową. Całość chwilę poddusić zdjąć z ognia. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Roztrzepane żółtka wlać do sosu i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i polać sosem. Po górze posypać startym serem parmezanem. Zielony makaron tagliatelle świetnie komponuje się z kolorowymi dodatkami, więc potrawę można udekorować pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na połówki.
Wszystkie przepisy