Składniki:
makaron tagliatelle: 40 dag
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym: 1 puszka
pomidory w zalewie: 1 puszka
cebula: 1 sztuka
kukurydza: 1/2 puszki
szczypiorek: 1/2 pęczka
sól
pieprz
chili
cukier
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodze. Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Kukurydzę z puszki odsączyć na sicie. Szczypiorek umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i posiekać drobniutko. Cebulę obrać ze skórki i posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę, aż odrobinę zbrązowieje. Następnie dodać odsączoną kukurydzę i pokrojone pomidory wraz z zalewą. Najlepiej smakuje sos z pomidorów w zalewie z dodatkiem czosnku lub ziół. Doprawić sos solą, pieprze, szczyptą chili i cukru do smaku. Całość dusić, mieszając, aż część zalewy odparuje i sos zgęstnieje. Do sosu dodać tuńczyka wraz z sosem i delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przygotowanie tej potrawy zajmuje nie ponad 8 porcji niż dwadzieścia minut, dlatego idealnie nadaje się na szybki obiad.
Wszystkie przepisy