Składniki:
Ciasto: 1/2 kostki masła 5 jajek 1 żółtko 60 dag mąki 25 dag cukru pudru 20 dag sztucznego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 3/4 litra mleka 1/3 szklanki kaszy mannej 2 kostki masła 2 słoiki dżemu 30 dag cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 4 części i upiec osobno każdy placek. Im wcześniej placki są upieczone tym ciasto jest lepsze. Ugotować kaszę manną na mleku, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać kaszę i cukier puder. Placki przekładać 2 razy kremem i raz dżemem. Posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy