Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag masła
jajko

1/4 szklanki mleka
sól
pieprz
czosnek granulowany
słodka papryka
oregano


Farsz mięsny:
40 dag pieczarek
40 dag mięsa mielonego
olej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mały słoik przecieru pomidorowego
sól
pieprz
ostra papryka


Sos:
20 dag śmietany
4 jaja
sól
pieprz
słodka papryka
10 dag żółtego sera
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę utrzeć ze schłodzonym masłem i przyprawami, aż uzyska wygląd kruszonki. Dodać mleko i jajko, zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzić przez godzinę. Następnie rozwałkować i ciastem wykleić formę do tarty wysmarowaną tłuszczem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać ze skórek. Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na dwóch łyżkach oleju, następnie dodać mięso. Przesmażyć je, dodać pokrojone pieczarki i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Mięso z pieczarkami dusić na małym ogniu około 15 minut. Wyłożyć na upieczone ciasto. Śmietanę połączyć z jajkami, połową żółtego sera i przyprawami. Sos wylać na tartę wyłożoną farszem, posypać resztą sera i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie przepisy