Składniki:
ciasto: mąka pszenna (3 i 3/4 szk)
śmietana(1 i 1/4 szk)
1 jajo
1 proszek do pieczenia
margaryna(1 i 1/4 kostki)

masa: dżem
2 kostki masła
mleko skondensowane słodzone-2 puszki

na górę placka morela suszona-5 dkg
orzechy włoskie-5 dkg
śliwki kalifornijskie-5dkg
płatki migdałowe-5dkg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Zagnieść ciasto ze składników i schłodzić. Mleko skondensowane gotować 3 godz na wolnym ogniu. Mleko wystudzić i ucierać z masłem. Ciasto wałkować na cienkie placki(ok. 8-10 szt). Piec pojedynczo -8 minut. Przekładać placki masą kajmakową, każdą warstwę. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Przełożony placek przycisnąć czymś ciężkim na noc. Na drugi dzień zalewamy placek resztą masy kajmakowej i posypujemy posiekanymi bakaliami. Wbrew pozorom placek nie jest pracochłonny jeśli mamy ugotowane puszki z mlekiem.
Wszystkie przepisy