Składniki:
4 żółtka,15 dkg cukru
3/4 szklanki mleka,szczypta soli
50 dkg mąki
,10 dkg masła
10 dkg cukru pudru
1 łyżka oleju
bakalie według uznania-rodzynki ,morele.daktyle ,skórka pomarańczowa
masa makowa: 50 dkg maku
25 dkg cukru
5 dkg masła rozpuszczonego
zapach migdałowy ,waniliowy
2 białka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto drożdżowe wyrabiamy, gdy wyrośnie w misce dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę wcześniej posypaną mąką , a następnie wałkujemy na kształt prostokąta. Blachę smarujemy tłuszczem. Mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, po czym dwukrotnie zmielić. Przełożyć do rondla na roztopione masło. Dodać cukier, olejki, drobno pokrojone bakalie. Smażymy 10 do 15 minut ciągle mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy z makiem, całość dobrze ostudzić. Następnie zwijamy makowiec w rulon. Gdy zawiniemy makowiec, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 C.
Wszystkie przepisy