Składniki:
sos meksykański chili np. uncle ben's: 250g

piersi z kurczaka: 100g

ryż długoziarnisty: 150g

czerwona fasola konserwowa: 400g

kukurydza konserwowa: 200g

papryka: 50g

zielona pietruszka lub kolendra: 10g

cebula: 50g

sos tradycyjny Bolognese: 150g

jogurt naturalny: 150ml. Produkty na ciasto naleśnikowe: mąka pszenna: 300g

mąka ziemniaczana: 50g

mąka kukurydziana: 50 g

olej: 50ml

mleko: 150 ml

woda: 250 ml

jajka: 2 szt.

proszek do pieczenia: 3g

sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Wstawić i zagotować wodę, lekko ją posolić. Następnie wsypać ryż. Całość zamieszać i gotować pod przykryciem około 8 minut. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski i usmażyć je na oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kukurydzę, paprykę, czerwoną fasolę oraz ugotowany ryż. Całość połączyć z sosem Bolognese i zagrzać. Na każdą tortillę /ciasto naleśnikowe/ nałożyć dużą porcję farszu, następnie całość zwinąć. Ułożyć przygotowane tortille na talerzach i polać podgrzanym sosem meksykańskim chili. Udekorować potrawę łyżeczką naturalnego jogurtu, natką pietruszki lub kolendry.
Wszystkie przepisy