Składniki:
filet z kurczaka: 1/2 kg
bulion drobiowy: 1/2l
marchew: 2 sztuki
papryka czerwona: 2 sztuki
groszek zielony: 10 dkg
jajka: 2 sztuki
sok z cytryny: 2 łyżki
żelatyna: 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso ugotować w bulionie, 15 min. przed końcem gotowania włożyć marchew i paprykę i pogotować. Mięso i warzywa wyjąć z bulionu - pokroić to w słupki. Jajka ugotować na twardo i po obraniu pokroić w ćwiartki. W wywarze rozpuścić żelatynę - doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Układać w formie na babkę dużą: warstwami mięso na przemian z warzywami, ale każdą warstwę polewać bulionem z żelatyną. Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki tak, by powstał kwiat!Chłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Wyjąc z formy i podawać z dowolnymi sosami.
Wszystkie przepisy