Składniki:
rozpuszczony tłuszcz (margaryna lub olej): 0,5 szklanki
cukier: 30 dag
jaja: 2 sztuki
banany: 4 sztuki
mleko: 10 łyżek stołowych
ocet winny: 1 łyżeczka od herbaty
mąka: 4 szklanki
soda: 2 łyżeczki od herbaty
sól: 1/4 łyżeczki od herbaty
orzechy (rozdrobnione): 1 szklanka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować 4 banany i rozgnieść je w osobnym naczyniu. Do innego, dużego naczynia wlać rozpuszczony tłuszcz, do którego należy dodawać stopniowo cukier i jaja. Zmiksować, a potem dodać uprzednio rozgniecione banany i mleko. Zmiksować. Następnie dodać suche składniki i orzechy. Zmiksować i przelać ciasto do 1 dużej podłużnej lub 2 małych (wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką - lub wyłożonych papierem do pieczenia) foremek. Piec 1 dużą foremkę w temperaturze 165° przez 50-60 minut lub 2 małe foremki w 165° 40-45 minut. Ciasto można zamrozić.
Wszystkie przepisy