Składniki:
makaron świderki: pół kilograma
marchewki: 2
papryka żółta: 1
papryka czerwona: 1
filet z kurczaka: 1 podwójny
pieczarki: 30 dag
cebule: 2
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa/olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować zimną wodą. Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub plasterki i gotować przez 15 minut. Filet z kurczaka umyć dokładnie i pokroić na niezbyt dużą kostkę. Mięso przyprawić solą i pieprzem, a także innymi przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju i usmażyć kurczaka. Zamiast kurczaka można użyć także filetu z piersi indyka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z wierzchniej skórki i pokroić w kosteczkę. Obie papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę z pieczarkami i papryką. Wymieszać mięso z makaronem oraz warzywami. Natkę pietruszki posiekać i posypać nią danie. Makaron w takiej wersji może być zarówno daniem obiadowym, jak i świetną sałatką na kolację lub śniadanie do biura.
Wszystkie przepisy