Składniki:

4 udka z kurczaka
2 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek
1 drobiowa kostka rosołowa
1 cebula
ząbek czosnku
5 pomidorów
słoiczek czarnych lub zielonych oliwek
sól o pieprz do smaku
świeża bazylia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Udka smażyć na patelni lub piec w piekarniku około 40 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, w rondelku rozgrzać olej i dusić pomidory z czosnkiem i cebulą pod przykryciem aż się rozpadną. Pod koniec duszenia dorzucić oliwki i wymieszać. Gotowe udka przełożyć na talerze, polać sosem powstałym z pomidorów i oliwek i posypać posiekaną bazylią. Najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu lub bagietki. Smacznego
Wszystkie przepisy