Składniki:
Spód kruchy: mąki pszennej 250g
masła posiekanego 150g
brązowego cukru 2 łyżki
lodowatej wody 2- 3 łyżki
Owoce: nektarynki 3 szt. Masa migdałowa: masła 100g
żółtko 1
cukru brązowego 100g
płatki migdałowe min.100g,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, schłodzić, rozwałkować i wyłożyć formę do tart (nie trzeba jej smarować tłuszczem). Upiec na brązowo- złoto w 180-200 stopniach C. Nektarynki umyć, pokroić na cząstki, ułożyć ładnie na cieście. Przygotować masę migdałową: w rondelku rozpuścić masło, dodać żółtko, cukier, dużo migdałów w płatkach- musi powstać dość gęsta masa. Wyłożyć ją na owoce, piec w 180 stopniach do zrumienienia. Podawać po ok.1 godz, lekko ciepłe. Smacznego!
Wszystkie przepisy