Składniki:
2 opakowania biszkoptów języczków
2 serki mascarpone np. Piątnicy
4 jajka
0,5 do 1 szkl. cukru (zależy jak słodkie lubimy)
0,5 kg truskawek
2 łyżeczki żelatyny
1 biała czekolada
3 łyżki wódki
cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

W szklance przegotowanej wody rozpuszczamy 3 łyżki cukru, dodajemy sok z cytryny i wódkę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek i dokładnie ubijamy. Osobno ubijamy białka ostrożnie łączymy z masą. Dodajemy rozpuszczona żelatynę. Truskawki kroimy na małe kawałeczki (część zostawiamy do dekoracji) i wrzucamy do masy. Na spód blaszki wykładamy biszkopty maczane strona z cukrem w przygotowanej wcześniej "smakowej' wodzie. Na to masę, na to znów biszkopty i znów masę. Posypujemy wiórkami z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Wszystkie przepisy