Składniki:
podłużne biszkopty - ok 200szt
mocna świeżo parzona kawa-ok 1 litr
amaretto wg uznania,ja daję porządną szklankę)
5 żółtek
szklanka cukru pudru
serek mascarpone 1 kg
bita śmietana ok 1kg
kakao do posypania np. Nesquik
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

Parzymy kawę, dolewamy 1/2 części amaretto. Miksujemy żółtka z cukrem pudrem na średnich obrotach ok 5 min, dodajemy drugą część amaretto i pomału serek mascarpone(zmniejszamy obroty). Miksujemy na gładko. Na blaszce (duża,ok 40cm na 70 cm) układamy namoczone pojedynczo w kawie biszkopty. Jeden przy drugim rzędami i w miarę ciasno,blaszka musi być dokładnie wyłożona biszkoptami. Na warstwę biszkoptów wykładamy 1/2 masy, następnie ponownie biszkopty i masa. Wkładamy do lodówki na ok 1 h,po czym posypujemy kakao(przez sitko). Kroimy nożem, za każdym razem zanurzając go we wrzątku. Wychodzi ok 30 porcji.
Wszystkie przepisy