Składniki:
4 wymoczone i oczyszczone filety sledziowe 20 dag
2 ziemniaki 20 dag
1 kajzerka 5 dag
1 jabłko kwaskowe 15 dag
1/2 szklanki śmietany 22 %
1 cebula 10 dag
2 jajka
1 łyżka masła ]szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

do przygotowania brytwanny
1 łyzka masła
2 łyżki bułki tartej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki obrac umyć ugotować i zgnieść praską. Filety bardzo drobno posiekać lub zemleć. Cebulę obrać posiekać i lekko zrumienić na maśle. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Jabłko umyć obrać zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ziemniaki wymieszac ze śledziami bułką jabłkiem śmietaną i żółtkami przyprawić gałką muszkatałową pieprzem oraz solą.Z białek ubic sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Z masy formować niewielkie owalne placuszki w kształcie rybek w kazdy wetknąć ogonek śledzia i układać w brytfannie wysmarowanej masłem i wysypaną bułka tarta. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp 190 stopni Podawać jako gorącą przystawkę
Wszystkie przepisy