Składniki:
czerwona i żółta papryka
cukinia
kalafior
brokuł
ziemniaki
pieczarki
czerwona cebula
oliwa
woreczek brązowego ryżu
koperek
jogurt grecki
czosnek
keczup
łyżeczka masła
majonez
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa umyć. Ziemniaki, cebulę i cukinię obrać. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Nie trzeba ich sparzać, gdyż w piekarniku skórka odejdzie i będzie można ją ściągnąć bezpośrednio przed zjedzeniem. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki mniej ponad 8 porcji jednakowej wielkości. Nadziewać na patyczki do szaszłyków według uznania. Szaszłyki ułożyć na blasze i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około pół godziny. Co jakiś czas sprawdzić, czy warzywa są już miękkie. Gdyby warzywa za bardzo się brązowiły, należy przykryć je folią aluminiową. Brązowy ryż ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać łyżeczkę masła i wymieszać z pokrojonym drobno koperkiem. Jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Majonez wymieszać z keczupem. Jeśli trzeba , doprawić sosy do smaku. Oba sosy podawać chłodne.
Wszystkie przepisy