Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
25 dkg masła
1 łyżeczka proszku
4 żółtka
Piana:
4 białka
1 szkl. cukru
Masa:
1 kg jabłek podsmażyć
dodać pól łyżeczki cynamonu
dodać 1 łyżkę cukru
Kruszonka:
5 dkg masła
10 dkg mąki
5 dkg cukru zagnieść wszystko razem
dodać łyżeczkę cukru waniliowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Zagnieść ciasto z mąki, masła, proszku i żółtka. Podpiec na 20 minut. Ciasto musi ostygnąć przed wyłożeniem jabłek. Wykładamy ostudzone jabłka. Na to piana. Pianę z białek ubić na sztywna pianę dodać cukier stopniowo i dalej ubijać. Na piane wykładamy kruszonkę. Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temp 150 stopni około godzinę. Piana z białek musi się wysuszyć. Upiekłam, skosztowałam szarlotkę A ciasto cóż by rzec Niebo w gębie, w ustach rozpływa się Ciasto kruche takie jak lubię Tylko gdzie ja te kalorie zgubie Szarlotka, pyszna, bajeczna, słodka Na szczęście ja chuda a raczej wiotka Wcinam ile wlezie, ze smakiem Popijam pysznym koniakiem Szarlotka u mnie numer jeden Nie przebił jej przepis żaden Jabłka prażone z cynamonem mniam, mniam Nie mam ponad 8 porcji pytań Ciasto jest szybkie, a raczej proste Żadnej finezji a jakie dobre Rodzinka moja jak przyjeżdża z Opola Szarlotkę ciągle woła Smacznego
Wszystkie przepisy