Składniki:
ziemniaki: 500 g
płaty śledziowe: 2
cebule: 2
masło: 15 dag
śmietana: 250 ml
jajka: 2
ziele angielskie: kilka ziarenek
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Płaty śledziowe kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki i cebule myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Następnie smarujemy wnętrze naczynia żaroodpornego masłem i układamy w nim plasterki cebuli, a na nich pokrojone śledzie. Wsypujemy ziarenka ziela angielskiego. Pokrojone w plastry ziemniaki solimy, pieprzymy i smarujemy masłem. Wykładamy je na śledzie. Rozbijamy jaja, białka oddzielamy od żółtek. Następnie mieszamy śmietanę z żółtkami i wlewamy do naczynia z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy tam nasze danie. Zapiekamy je przez około 70 minut. Zapiekankę ziemniaczano - śledziową zawsze podajemy na gorąco. Świetnie smakuje z zielonymi warzywami, np. gotowanymi brokułami posypanymi bułką tartą lub fasolką szparagową. Można ją także podawać z sałatą, kiszoną kapustą bądź jako dodatek do bigosu.
Wszystkie przepisy