Składniki:
szynka- minimum 1,5 kg
2 butelki porteru
5 łyżek miodu
6 gozdzików
liście laurowe
ziele angielskie
sól
czarny pieprz w ziarenkach
5-6 ziarenek jałowca
5 łyżeczek oliwy z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

Potrawe zaczynam już w sklepie-bowiem wybranie dobrego kawalka szynki z warstwą tłuszczu to nie lada sztuka. Kiedy już jestem w posiadaniu takiej szynki, wkładam ją do wielkiego garnka (oczywiście wcześniej dokładnie ją myję), zalewam porterem, tak by calkiem szynka była przykryta, dodaję 5 łyżek stołowych miodu, kilka gozdzików, dwa, trzy liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, lyżkę soli, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu i kilka rozgnieconych ziaren jałowca. Szynka wraz z garnkiem " ląduje " w lodówce na co najmniej 2 doby. Kiedy mięso zmieni kolor, po 2 dwóch dniach stawiam garnek z szynką na ogniu i bardzo powoli doprowadzam prawie do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna już pyrkać, wyłączam ogień i pozwalam szynce poleżakowac 2 godziny. Kuiedy wystegnie, nacinam skórke na szynce w kratke, szynke wkładam do naczynia żaroodpornego, spryskuję oliwą z oliwek, na dno wlewam trochę zalewy, przkrywam i wkładam do pieca nagrzanego do 180 stopni na co najmniej pótorej godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracam i polewam zalewą. Po około 70 minut przerywam na na kilka minut pieczenie, aby szynka nabrała chrupkości. Zapewniam, że tak przygotowana szynka ma cudowny aromat!. Polecam wszystkim.
Wszystkie przepisy