Składniki:
2 czerone papryki
35 dkg karkówki
2 filety z kurczaka
35 dkg kiełbasy białej surowej
20 dkg surowego boczku
3 cebule
2 pieczarki
marynata do mięs

zielona sałata masłowa + rukola
pół puszki kukurydzy konserowej
1 papryka czerwona
1 żółta
1 zielona
2 świeże średnie ogórki
4 pomidory
sos do surówek francuski(najlepiej gotowy) 25 dkg mąki
pół szklanki mleka
1 jajo
łyżka sody oczyszczonej
łyżeczka soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Szaszłyki: karkówkę i filety moczymy w przygotowanej marynacie conajmniej 2 godziny przed przygotowaniem, trzymamy pod przykryciem w lodówce, przygotowanie - kroimy w spore plastry, boczek kroimy tak jak wędlinę, kiełbasę i cebulę w krążki ,pieczarki i paprykę w duże kawałki, pieczarki owijamy plasterkami boczku na przemian nakłuwamy na duże wykałaczki wszystkie składniki niczym ponad 8 porcji nie przyprawiając. Surówkę: szarpiemy umyte liście sałaty i rukoli, w duże kostki kroimy ogórki, papryki i pomidory, odcedzamy kukurydzę, przygotowujemy sos francuski w/g opakowania, zalewamy przykrywamy pokrywką wstrząsamy kilka razy celem przemieszania, po kwadransie gotowa do spożycia. Prouzioki - mąkę, sodę,jajo, mleko i sól łączymy jak tradycyjne ciasto, wyrabiamy do elastycznej konsystencji, następnie odrywamy po kawałku, formujemy cienkie placki uklepując je rękami, trzeba odczekać około 20 minut po czym kładziemy na mocno rozgrzaną - najlepiej żeliwną blachę, placki będą rosły (podobnie jak maca) podajemy je z masłem czosnkowym i mlekiem
Wszystkie przepisy