Składniki:
jesiotr: 600 g
pomidory: 500 g
cebule: 3
oliwa: 4 łyżki
cytryna: 1 sztuka
ostra papryka: 1 łyżeczka
natka pietruszki: 1 łyżeczka
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jesiotra należy umyć i poczekać, aż wyschnie. Następnie pokroić na grubsze kawałki. Każdy z nich delikatnie zamoczyć w oliwie, posypać ostrą papryką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200 stopni. Przyprawione kawałki ryby nadziać na szpadki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje piec je na ruszcie ok. 20 minut. Aby uniknąć wysuszenia jesiotra, należy go od czasu do czasu skrapiać oliwą. Kiedy ryba będzie się piec, należy umyć warzywa oraz cytrynę. Natki pietruszki nie kroić, tylko zostawić w gałązce. Pomidory, cytrynę oraz cebulę pokroić w plasterki. Kiedy ryba będzie wystarczająco miękka, szaszłyki rozłożyć na dużym półmisku. Ten udekorować pokrojonymi w plasterki pomidorami, cebulą oraz cytryną. Na szaszłyki położyć natkę pietruszki. Szaszłyki z jesiotra można podawać jako samodzielne danie. Jego dopełnieniem może być lekka sałatka grecka bądź surówka z kapusty pekińskiej.
Wszystkie przepisy