Składniki:
kiełbasa zwyczajna: 30 dag
jajka: 6 sztuk
żółty ser: 20 dag
olej do smażenia
przyprawy: pieprz
sól
ostra lub słodka papryka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Kiełbasę zwyczajną pokroić w cieniutkie plasterki. Na większej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć plastry kiełbasy, oprószone słodką lub ostrą papryką według upodobania. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać za pomocą widelca do momentu, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Następnie wylać jajka na podsmażoną kiełbasę i cały czas smażyć na małym ogniu. Ser żółty zetrzeć na tarce i rozłożyć go na jajecznej masie. Patelnię przykryć pokrywką. Omlet smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż do momentu całkowitego ścięcia się jajek i roztopieni sera. Omleta nie należy przekładać na drugą stronę. Podawać od razu po przygotowaniu. Zamiast kiełbasy do omletu można dodać także kawałki piersi kurczaka, pomidory, paprykę, podsmażone pieczarki, a także inne dodatki według uznania. Szybki omlet z dodatkiem pomidorów i oregano może być także dobrym pomysłem na wieczorny posiłek.
Wszystkie przepisy