Składniki:
6 dużych kiwi
2 owoce passiflory
100 g świeżego ananasa
100 g mango
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
1 łyżka fruktozy
1 laska wanilii
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Patyczki do szaszłyków włożyć do wody i moczyć przez 1 godzinę, a by nie spaliły się podczas pieczenia szaszłyków. Przygotować sos: passiflory pokroić w poprzek na połówki i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ananasa i mango obrać, miąższ pokroić w kostkę. Wszystkie owoce włożyć do miksera, dodać sok z cytryny i fruktozę. Miksować przez 2-3 minuty. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, dodać do zmiksowanych owoców i dokładnie wymieszać. Sos do czasu podania przechowywać w lodówce. Kiwi obrać, pokroić w grubą kostkę, nadziać na mokre patyczki. Gotowe szaszłyki ułożyć na grillu, piec przez około 4 minuty, aż owoce miejscami się zrumienią. Podawać z oziębionym sosem owocowym.
Wszystkie przepisy