Składniki:
śledzie typu matjas: 70dkg
papryka konserwowa- 1 mały słoiczek
rodzynki (garść)- 2 łyżki
sos: olej- pół szklanki
keczup- pół szklanki
posiekana natka pietruszki- 1 łyżka
marynata: ocet winny- 1szklanka
woda- 1.5 szklanki
liście laurowe- 2
ziele angielskie- 4-5ziarenek
gorczyca- 1 łyżeczka
szczypta cukru
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety sledziowe wymoczyć w wodzie, aby nie były słone. Przygotować marynatę: zagotować wodę z octem i dodatkami- ziele,liść laurowy, gorczyca, pieprz, cukier- ostudzić. Włozyć płaty śledziowe do zimnej marynaty na 24 godziny(do lodówki). Następnego dnia śledzie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku, posypać sparzonymi rodzynkami i pokrojoną w drobną kosteczkę papryką. Polać sosem- w tym celu roztrzepać do pustego słoika wlać olej. keczup i natkę pietruszki, zamknąć słoik i kilka razy wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały. Polać sosem śledzie. SMACZNEGO!!!
Wszystkie przepisy