Składniki:
filetów śledziowych:6 szt
goździki i ziarenka ziela angielskiego:po 2szt
ziarenka pieprzu:3szt
ziarna jałowca:4szt

nasion gorczycy i kolendry:po ćwierć małej łyżeczki (od kawy)

czosnku:2 ząbki

pokruszony listek laurowy:1szt
łyżeczka mielonej słodkiej papryki:1szt
cebula:1szt
posiekanej natki pietruszki: l łyżka
oleju:3/4 szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety śledziowe wypłukać, pokroić w dzwonka (jeśli są za słone, wcześniej je wymoczyć).Przyprawy korzenne oraz gorczycę, jałowiec i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z przeciśniętym przez praskę roztartym czosnkiem, listkiem laurowym i papryką. Mieszankę tę zawinąć w kawałek gazy, zawiązać, włożyć do słoika, zalać olejem i trzymać kilka godzin w ciepłym miejscu. Dzwonka ryby przełożyć do słoika z olejem i przyprawami, zamknąć i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach będą dobre. Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać posiekaną natką
Wszystkie przepisy