Składniki:
50 dag mąki 25 dag masła szkl curu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 3/4 l mleka 1-1,5 kg jabłek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje:
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąke i proszek do pieczenia wymieszac , posiakać z tłuszczem, dodać cukier,jajka, szybko zagnieść ciasto.Podzielic na 2 części. Jedną wylepic dno formy do pieczenia.Druga włożyć do zamrażarki.Na pierwszej warstwie wyłożyc pokrojone w jabłka.Budyń 2 torebki ugotowac w 3/4 l mleka i gorący wylać na jabłka. odstawić by przestygł. Drugą częśc ciasta (z zamrażarki0 potarkowac na tarce jarzynowej i przykryc nim warstwę budyniową. ciasto wstawić do nagrzanego do temp 200C piekarnika i piec ok godziny. Życzę smacznego
Wszystkie przepisy