Składniki:
Śledzie matiasy ok 10-12 szt.
grzyby suszone -ilosć według uznania
Warzywka: 1. seler korzeń
2. pietruszka korzeń
3. 2 marchewki
4. 3 średnie cebule
5. 1 por
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywka 1,2,3 trzemy na grubych okach tarki, 4 i 5 kroimy na krążki. Całość podsmażamy w kolejności 4 i 5 potem reszta, potem dolewamy troszkę wody i dusimy. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 słoiczka lub cały musztardy "Krem miodowy z gorczycą" (ja daję cały) lub innej. Mieszamy i dusimy troszkę, doprawiamy ewentualnie solą i curry jeśli jest potrzeba. Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone - ilość według uznania. Mieszamy.Pozostawiamy do przestygnięcia. W trakcie duszenia lub wcześniej przygotowujemy sobie śledziki (matiasy): moczymy w mleku, wtedy są takie mięciutkie i nie są tak słone. Wodę odcedzamy i kroimy je w dzwonka. Dodajemy do przestudzonych warzywek. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i do lodówki przynajmniej na 2-3 godzinki, ale najlepiej na noc. Najlepsze następnego dnia! Polecam!!!!
Wszystkie przepisy