Składniki:
Miód: 1,5 szklanki

Imbir: 1,5 łyżeczki
Cynamon: 1,5 łyżeczki
Goździki: 1 łyżeczka
Masło: 400 g
Śmietana 30%: 250 ml
proszek do pieczenia

mąka: 1,5 kg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Miękkie masło utrzeć z płynnym miodem. Ucierając dodać śmietanę, proszek do pieczenia, oraz starte na tarce o bardzo małych oczkach goździki, cynamon i imbir. Masę dodać do mąki i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce i następnie rozwałkować cienko i wycinać foremkami pierniczki. Piec w 185 stopniach, około 10 min, aż ciasteczka staną się rumiane. Pierniczki najlepiej smakują tydzień po zrobieniu. Należy przechowywać je w metalowej puszce.
Wszystkie przepisy