Składniki:
1 kg szynki
śliwki suszone
sól
pieprz
czosnek
majeranek
ostra papryka
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Z oleju, przypraw i rozgniecionego czosnku przyrządzić zaprawę. Obtoczyć nią szynkę i na co najmniej 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie, na niewielkim ogniu podsmażyć z każdej strony. Następnie nacinamy nożem przez środek, na całej długości i wkładamy śliwki suszone. Zawijamy szynkę w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut. Rozwijamy folię i podpiekamy szynkę jeszcze 20 minut. Możemy podawać na zimno lub na ciepło. A na sosie, który pozostał po upieczeniu szynki, możemy przyrządzić..... Wielkanocny żurek
Wszystkie przepisy