Składniki:
1 kg śledzi solonych

1/2 litra octu

1 szklanka wody

ziele angielskie

liść laurowy
sól

1/2 litra śmietany kwaśnej

2 łyżki majonezu
4 duże cebule

1 jabłko

ogórek kwaszony
według uznania: rzodkiewka
ogórek świeży.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Śledzie opłukać z soli i włożyć do zalewy przygotowanej z octu i szklanki wody i przypraw - najlepiej na 12 h. Warzywa drobno pokroić, zamieszać z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku. Śledzie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do sosu śmietanowo-majonezowego. Położyć w chłodnym miejscu na 2 h.
Wszystkie przepisy