Składniki:
Biszkopt:
jajek 5 szt.
mąki pszennej 1 szkl.
cukru 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa jabłkowa:
1,5 jabłek
2 galaretki cytrynowe
0,5 l wody
Krem:
mleko 1 litr
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukru 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
1 Kasia
Kokos:
20 dkg wiórek kokosowych
1 łyżka Kasi
4 łyżki cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Z białek i cukru ubić pianę.Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia wszystko wymieszać i upiec biszkopt. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Galaretki rozrobić z gorąca wodą i przestudzić aż będzie się siadać. Zimną galaretkę mieszamy z jabłkami. 3 szklanki mleka zagotować a do pozostałego zimnego mleka dodać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną oraz cukier mieszamy aż będzie jednolita masa bez grudek. Dodajemy do gorącego mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę Kasie i cukier waniliowy ubijamy na gładką masę, później dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucieramy aż będzie jednolita masa. Kasię rozpuszczamy na patelni wsypujemy wiórki kokos dodajemy cukier i przesmażamy aby się zarumienił. Na zimny biszkopt kładziemy masę jabłkową następnie krem budyniowy i posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aby wszystko się dobrze zastygło.
Wszystkie przepisy