Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kaszki manny
cukier puder do posypania. Nadzienie: 1 kg winnych jabłek
15 dag cukru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
cynamon
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę, dodać masło, cukier, żółtka oraz śmietanę i posiekać nożem, zarobić jednolite ciasto. Uformować kulę i umieścić ciasto na 30 minut w lodówce. 2.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i orzechami. 3. Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta rozwałkować, rozłożyć na dnie i podwinąć na boki formy. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i opruszyć kaszą manną. 4.Na cieście ułożyć jabłka, posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, rozłożyć na powierzchni jabłek, brzegi na obwodzie lekko docisnąć, wierzch ponakłuwać. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-190 stopni C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać przez sito cukrem pudrem. 6. Podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub tradycyjnie- po wystygnięciu. Można podać również z bitą śmietaną. Smacznego!
Wszystkie przepisy