Składniki:
Śledzie solone 05
kg
cebuli 0,5 kg
koncentrat pomidorowy
śliwki suszone 10 sztuk
ogórek kiszony
pieprz
sol
majeranek
mleko
olej.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebule kroimy w ćwierć plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka (moi znajomi nadal nie mogą się zgodzić czy lepsza jest wersja z ogórkiem czy bez). Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować.
Wszystkie przepisy