Składniki:
8 cielęcych eskalopków (ok. 500 g)
8 cienkich plasterków szynki
8 świeżych listków szałwii
sól
pieprz
25 g masła
100 ml wytrawnego białego wina
do dekoracji: gałązki świeżej szałwii
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 80 zł
 

Sposób przyrządzania

Za pomocą wałka tłuczemy eskalopki i obcinamy plasterki szynki w taki sposób, aby wszystkie były wielkości eskalopków. Rozkładamy eskalopki na blacie. Każdy kawałek cielęciny przykrywamy plasterkiem szynki, na którym kładziemy listek szałwii. Zwijamy eskalopki i przekłuwamy wykałaczką, spinając mięso tak, by wykałaczka znajdowała się wzdłuż brzegu rolady. Przyprawiamy sola i pieprzem. Topimy masło na dużej patelni i delikatnie smażymy rolady w maśle, aż zbrązowieją ze wszystkich stron. Dolewamy wino i dusimy 1 minutkę, przykrywamy i nadal dusimy na małym ogniu przez 15 minut, aż eskalopki staną się miękkie. Przewracamy je przy tym od czasu do czasu. Gdy eskalopki będą miękkie wykładamy na półmisek i dekorujemy gałązkami świeżej szałwii.
Wszystkie przepisy