Składniki:
makaron nitki lub spagetti - zawsze zostaje
gdy go przygotowujemy do zup
liście świeżego szpinaku
dwa ząbki czosnku
2 pełne łyżki ziarna słonecznika
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek. Gdy oliwa nabierze czosnkowego aromatu, wrzucamy opłukane i osuszone liście szpinaku. Kilka minut podsmażamy, aż liście zmiękną, ale zachowają swój wygląd. Wówczas łączymy szpinak z ugotowanym wcześniej makaronem (2 - 3 łyżki makaronu), następnie prażymy ziarna słonecznika, dodajemy do całości, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy podrzucając go góry dwiema łyżkami. Gotowe i smacznego!
Wszystkie przepisy