Składniki:
60 dkg filetów śledziowych z oleju
3 cebule
1 łyżka gorczycy
4 cytryn

3/4 słoika musztardy
świeżo mielony pieprz
olej
wykałaczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Śledzie odcedzić z oleju, rozłożyć na blacie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć pieprzem, posmarować musztardą, posypać gorczycą i ułożyć trochę posiekanej cebuli. Filety zwinąć i spiąć dwiema wykałaczkami. Przeciąć na pół – powstaną dwa ślimaczki z wykałaczką. Ułożyć w misce i na każdym położyć plaster cytryny bez skóry. Obłożyć resztą cebuli i zalać olejem, marynować 1 dzień. Przed podaniem odsączyć z oleju.
Wszystkie przepisy