Składniki:
60 dkg filetów śledziowych z oleju
2 cebule
1 łyżka papryki suszonej
10 dkg koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru

100 ml octu winnego

1/2 szkl. wina białego
ziele angielskie
olej
wykałaczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Cebulę pokroić w pół plastry, podsmażyć na oleju. Dodać paprykę, cukier, ziele angielskie i koncentrat - podsmażyć ponownie. Dodać ocet i wino, zagotować i odstawić. Śledzie odcedzić z oleju, rozłożyć na blacie i osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarować przygotowaną masą. Filety zwinąć i spiąć dwiema wykałaczkami. Przeciąć na pół – powstaną dwa ślimaczki z wykałaczką. Ułożyć w misce, obłożyć pozostałą marynatą i zalać olejem, marynować 1 dzień. Podając oprószyć natką pietruszki.
Wszystkie przepisy