Składniki:
cukier - 1/3 szklanki
cynamon - 2 łyżeczki
drożdże - 2 dag
jajko - 4 szt
masa makowa - 1 puszka
masło - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
masło/margaryna - 50 g
mąka - 4 łyżki
mąka pszenna - 1,5 szklanki
mleko - 0,5 szklanki
olejek waniliowy - 1/3 łyżeczki
rodzynki - 5 dag
sól - 1 szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Zrobić rozczyn połowy mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży roztartych z łyżeczką cukru, odstawić do podrośnięcia. Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z resztą cukru i olejkiem waniliowym. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, białka, namoczone i odsączone rodzynki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, az do wchłoniecia tłuszczu. Odtawić w ciepłe miejsce do podwojenia przez ciasto objętości. Wyrośniete ciasto wyłożyc na stolnicę posypana mąką. Rozwałkować na kształt prostokątu. Nałożyć masę makową, rozsmarować nożem równo na całym ciescie. Zwinąć ciasno w rulon. Ostrym nożem pociąć strucle na 2 centymetrowe kawałki. Blachę wyłożyć pergaminem i wyłożyć drożdżowe ślimaczki. Jajko rozkłócić i posmarować buleczki. z @ łyżek masła, 2 łyżeczek cynamonu i 4 łyżek mąki zrobić kruszonkę i posypać buleczki. Odstawić buleczki na 10 minut do wyrośniecia. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Wszystkie przepisy