Składniki:
0,7-1 kg szynki wieprzowej(może być łopatka lub schab wieprzowy)
5 dużych pomarańczy
3 łyżki musztardy dijon lub innej ostrej
2 listki laurowe
pieprz i sól do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mieso płuczemy i formujemy za pomoca nici na kształt chleba. Z pomarańczy wyciskamy sok. Szynkę solimy oraz obficie pieprzymy, bardzo delikatnie przysmarzamy ze wszystkich stron, następnie dusimy w soku z pomarańczy, razem z liśćmi laurowymi. Gdy mięso jest już miękkie wyciągamy z soku. Na małym ogniu, ciągle mieszająć roprowadzamy sok do wrzenia, tak aby odparowała woda, dodajemy musztardę i doprawiamy wg. uznania. Szynkę kroimy na plastry, polewamy sosem pomarańczowo-musztardowym i podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pure z gałką muszkatołową. Smacznego!
Wszystkie przepisy