Składniki:
brokuły: 30 dag
woda: 3 szklanki
wyłuskane pestki słonecznika: 2 łyżki
jogurt naturalne: 4 łyżki
sok z cytryny: 1 łyżka
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Brokuły należy dokładnie umyć i ugotować w osolonej uprzednio wodzie. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie, dlatego proces gotowania powinien trwać ok. 6 minut. Po wyjęciu brokułów z garnka, należy je przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować z 3 szklankami wody. Pestki słonecznika trzeba mocno podgrzać na suchej patelni i także zmiksować blenederem. Następnie wymieszać je z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i przyprawami. Uzyskaną masę należy dodać do brokułów i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Sos najlepiej smakuje delikatnie podgrzany i podawany na ciepło. Jest świetnym dodatkiem do bukietów warzyw z patelni bądź gotowanych na parze, różnego rodzaju makaronów, ryb i mięsa. Można go także używać do dań z ryżem, dzięki uniwersalnej konsystencji i smakowi sok z brokułów i słonecznika pasuje właściwie do każdej tradycyjnej potrawy.
Wszystkie przepisy