Składniki:
masło: 2 łyżki
mąka: 1 łyżka
czerwone wino: 20 ml
cytryna: połówka
płatki migdałowe: 2 łyżki
rodzynki: 3 łyżki
sól
pieprz
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw należy dokładnie myć cytrynę, przekroić ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę (można to również zrobić małym nożykiem). Na większej patelni rozgrzać masło. Wsypywać do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolać wino i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz wszystkimi przyprawami: cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać, aby nie tworzyły się grudki. Sos należy gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodać rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami – szczególnie z karpiem, dlatego polecam go głównie do tej ryby. Rewelacyjnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka. To doskonała uczta dla smakoszy lubiących słodko-ostre eksperymenty. Polecam także dla najmłodszych koneserów kulinariów. Nawet niejadki nie oprą się kuszącemu zapachowi migdałów i rodzynek.
Wszystkie przepisy