Składniki:
masło: 15 dag
jajka: 2
białe wytrawne win: pół szklanki
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wina dodajemy nieco soli i białego pieprzu. Mieszamy i przelewamy do małego garnuszka. Stawiamy go na ogniu i gotujemy. Kiedy wino zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i czekamy, aż napój się wystudzi. W międzyczasie rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy i wraz z łyżeczką zimnej wody wlewamy do zimnego wina. Mieszamy. Następnie do większego garnka wlewamy ciepłą wodę (jednak nie wrzątek) i wkładamy do niego garnuszek z przyrządzonym napojem. Stawiamy naczynia na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Podczas podgrzewania ubijamy sos, aż zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy naczynia z ognia i wciąż ubijamy sos. Dodajemy do niego masło (nie cały kawałek, tylko po trochę) i w dalszym ciągu ubijamy. Kiedy powstanie jednolita masa dodajemy przyprawy i mieszamy. Sos holenderski można odstawić i poczekać, aż wystygnie. Podawany jest na zimno.
Wszystkie przepisy