Składniki:
seler korzeniowy: 1
jabłka: 2
suszona żurawina: 2 łyżki
cytryna: pół
jogurt naturalny: 2 łyżki
majonez: 2 łyżki
sól
pieprz i cukier: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Seler i jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do miseczki. Z połówki cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim zawartość miski. Dodajemy suszoną żurawinę oraz przyprawy. Do surówki przyrządzamy sos. W tym celu mieszamy ze sobą majonez, jogurt naturalny oraz odrobinę cukru. Wszystko ze sobą mieszamy i dodajemy do surówki. Surówka z selera z jabłkiem i żurawiną jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Należy bowiem pamiętać, że sama żurawina jest bogatym źródłem witamin C oraz A. Zawiera również potas oraz tzw. bioflawonoidy, które działają antystresowo oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób układu naczyniowego. Owoc żurawiny ułatwia trawienie i chroni układ pokarmowy przed działaniem grzybów i bakterii. Nie bez znaczenia pozostają również właściwości odżywcze selera. Warzywo to zawiera dwa razy ponad 8 porcji witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest również bogate w kompleks witamin z grupy B, witaminę PP oraz kwas foliowy, magnez, żelazo i cynk.
Wszystkie przepisy