Składniki:
1 średni ogórek
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki liści mięty
Łyżka oliwy
2 małe cebule
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy sok. Do powstałej masy dodajemy jogurt naturalny i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Następnie myjemy liście mięty i cebule. Miętę drobno siekamy, a cebule kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do masy ogórkowej i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 15 minut. Możemy także pozostawić kilka listków mięty, aby na końcu ozdobić nimi sałatkę. Sos miętowy najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i mięsem. Może to być karkówka, wołowina, baranina, dziczyzna. Można go równiej podawać do smażonej jagnięciny. Pamiętajmy, że sos powinien być serwowany na zimno. Wtedy smakuje wyśmienicie. Sos miętowy pochodzi z kuchni irlandzkiej. Bardzo często gości na tamtejszych stołach. Uwielbiają go także Anglicy i Szkoci. Być może niedługo zadomowi się również w naszym kraju.
Wszystkie przepisy