Składniki:
mięso mielone: 40 dag
makaron spaghetti: 30 dag
cebula: 2 sztuki
czosnek: 8 ząbków
przecier pomidorowy: 5 łyżek
pestki słonecznika: 5 dag
żółty ser: 5 dag
oliwa
przyprawy: sól
pieprz
majeranek
przyprawa do wieprzowiny
bazylia
słodka mielona papryka,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli mamy ser dość miękki, to można go włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby lepiej się ścierał. Cebule i czosnek obrać z łupinek i pokroić na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso(może być wieprzowe, jednak świetnie nadaje się także mielone z indyka), wymieszać i smażyć około 15 minut, aż mięso się upiecze. Na suchej patelni teflonowej uprażyć ziarna słonecznika. Do mięsa dodać przecier pomidorowy(lub pomidory z puszki) i uprażone ziarna słonecznika, wymieszać i dusić około dziesięciu minut. Doprawić do smaku przyprawami według upodobania. Makaron wymieszać z sosem mięsno-pomidorowym, posypać startym żółtym serem i bazylią.
Wszystkie przepisy